Cele 3 tipuri de femeie

3 mirese

Femeile. Eternul subiect de studiu de cand s-a inventat omenirea…si inca nu s-a rezolvat misterul. Nu mi-am propus nici eu sa rezolv vreun mister aici, insa de-a lungul timpului, observandu-ma pe mine si observand alte femei, am ajuns la concluzia ca practic femeile se impart in trei categorii: femeia-mama, femeia-iubita, femeia de cariera.

  Varianta extrema a femeii-mama

Pentru acest tip de femeie copiii sunt pe primul loc. O recunosti dintr-o mie. Conversatiile ei incep si se termina invariabil cu copiii ei. Nu este cea mai aranjata femeie. Ba dimpotriva. Este genul de femeie care adesea are ceva kg in plus. E cea care nu va sti mai niciodata care sunt ultimele tendinte in moda sau daca anul asta se poarta oja neagra sau mov, dar va sti sa-ti spuna precis la cate luni incepe diversificarea alimentatiei bebelusilor si care sunt cei mai buni pemparsi. Principalele ei dileme si temeri sunt daca e bine sa inceapa copilul sa invete 2 limbi straine deodata sau mai intai cu cea mai grea?! … daca e bine sa alapteze pana la 5 ani sau sa se opreasca dupa 2 ani ?! … daca e mai bine sa-i inceapa cu lectiile de pian sau cu cele la flaut?! … daca sa-si trimita copilul in tabara la ski de la 7 ani sau de la 14 ani ?! etc.

Pentru femeia-mama sotul este de regula doar o anexa. E un rau necesar. Un ‘donator de sperma’. Este ingaduit  pentru sprijinul material pe care il aduce si tolerat ca model necesar copiilor. Chiar ca exemplu negativ eventual, in lipsa de  altceva mai bun.

Adeseori acest gen de femeie va face compromisuri, uneori de neimaginat celorlalti, pentru copii ei. Va sta in relatii nepotrivite, va inchide ochii la escapadele sotului, isi va astupa urechile fata de jignirile lui, va suporta abuzuri crezand ca este in interesul copiilor ei convietuirea cu tatal lor.

Cariera este pentru ea doar un mijloc de a se intretine pe ea si pe copiii ei. Daca isi poate permite, renunta fara sa clipeasca la un job, pentru a se dedica 110% copiilor.

   Varianta extrema  a femeii-iubita

Pentru ea partenerul este cel mai important si toata viata ei se invarte in jurul relatiei cu el. Implinirea sau ne-implinirea ei vine din calitatea relatiei pe care o are cu barbatul (sau cu barbatii!) din viata ei. De regula este o femeie aranjata si cocheta. Este constienta ca pentru un barbat aspectul exterior conteaza, de aceea isi acorda maxima atentie.

Conversatiile ei sunt concentrate in jurul relatiilor si a barbatilor. Dispozitia ei va fi mereu legata de suisurile si coborasurile din relatia ei cu partenerul. Deseori va fi posesiva. Si obositoare.

Din dragoste pentru partenerul ei ii va darui acestuia unul sau mai multi copii. Maternitatea nu este insa niciodata pe primul loc pentru ea. Se poate intampla sa isi sacrifice copiii, stand cu ‘iubirea vietii ei’ in relatii abuzive sau toxice pentru cei mici, motivand culmea! ca sta doar de dragul copiilor, ca ei sa aiba un tata. Adevarul este ca ea este cea inrobita si incapabila sa se rupa de ‘soarele’ in jurul caruia se invarte viata ei.

   Varianta extrema  a femeii de cariera

O stiti. Ati vazut-o de multe ori prin corporatii. Frumoasa. Aranjata. Sclipitoare. Ambitioasa. Te intimideaza de multe ori cu siguranta ei. Uneori te ingheata cu raceala din privirea ei.

Pentru ea, de cele mai multe ori sotul si copiii sunt doar alte doua ‘bullet-uri’ din lista de ‘achievements’. Se mandreste cu ei, atita timp cat ii dau motive de mandrie. Este mama de week-end si sotie de semestru. Eventual post-audit. Adica dupa ce termina cu rapoartele financiare bianuale pentru headquarter si auditurile de peste an, se mai ocupa si de familie.

De multe ori copiii ei ii spun bonei  ‘mama’ si ei ii spun direct pe nume. In ce priveste sotul…dar care sot? Daca exista unul, are fie rol de majordom bine instruit la primit oaspetii pentru cina de afaceri, fie este cel care ii tine de urat bonei (sau amantei!) in serile cu sedinte prelungite ale sotiei.

O subcategorie a femeii de cariera este femeia activista. Aceasta femeie este dedicata unei cauze – fie ca este vorba de protectia animalelor, de feminism, de religie sau ecologie, cauza ei este cea care ii da implinire si ii guverneaza viata. Se incadreaza totusi la categoria ‘carieriste’, pentru ca de multe ori cauza ei devine cariera ei. Varianta extrema a femeii activiste este de cele mai multe ori singura, necasatorita. Una dintre cele mai triste variante de femei pe care le-am cunoscut din aceasta categorie este cea religioasa, care face copii doar pentru ca asa ii cere religia, nu pentru ca ii doreste cu adevarat. Si-i priveste ca o ‘cruce’ si nu ca pe o binecuvantare.

Eu cred ca fiecare femeie se incadreaza in una din aceste categorii. Asta nu inseamna insa ca majoritatea dintre FML-H&M_Lanvin_Shot-5-0188.jpgele vor ajunge vreodata la variantele extreme enumerate mai sus. Poti fi foarte bine femeie-mama ca esenta si in acelasi timp sa fii o sotie minunata si cu o cariera frumoasa. La fel de bine poti fi femeie-iubita si in acelasi timp o mama de nota 10, cu o cariera de succes. Atita doar ca implinirea ta nu va veni niciodata din ultimele doua, ci doar din relatia cu omul tau iubit. Acelasi lucru se intampla si cu femeile care isi gasesc implinirea in cariera. Pot fi mame excelente si modele minunate pentru copiii lor si sotii devotate in acelasi timp.

Cu intelepciune, auto-cunoastere si dragoste poti sa le imbini pe toate cele trei directii de dezvoltare si sa ajungi la un echilibru, astfel incat sa devii mama-iubita-femeia-de-cariera care iti doresti sa fii. Pentru ca exista o singura ordine a celor 3 ipostaze: cea pe care o alegi TU.

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>