Cresterea si educarea copiilor in Japonia

unifroma copii

Cateva curiozitati:
– copii au uniforme incepand de la gradinita pana la liceu inclusiv; la copilasii de gradinita si scoala primara, uniforma consta in pantalonasi scurti, respectiv fustite scurte atat pe timp de vara cat si pe timp de iarna. Iarna mi se rupea sufletul sa ii vad pe bietii puiuţi cu picioarele vinete de frig (temperatura nu coboara mult sub zero grade, dar sunt vanturi puternice), in timp ce parintii erau echipati bine cu caciula, manusi si fular. Ei spun ca in felul asta ii calesc si, in plus, asa este obiceiul din mosi-stramosi.

copii japonezi

– pe timpul verii una din cele mai populare delicatese pentru copii (si nu numai) este gheata maruntita bine si colorata chimic (rosu, albastru, verde, samd), care se serveste in cupe enorme ;
– inghetata se recomanda pentru rosu in gat la copii (pediatra mea: “si da-i medicamentul cu niste inghetata, copiilor le place mult inghetata !!”). Nu exista notiunea de “curent” sau “a trage curentul”.

ice

– este foarte raspindit ca parintii sa faca baie impreuna cu copii lor (in unele familii, chiar pana acestia se fac maricei !), chiar daca sunt de sex opus.
– marea majoritatea a japonezilor nu-si imbratiseaza sau pupa copii IN PUBLIC – odata mi-am exprimat surprinderea fatza de obiceiul de mai sus, cu baia, iar un prieten japonez imi raspunde agasat ca lui i se pare mult mai dezgustator ca o fata adolescenta, de exemplu, sa-si imbratiseze si sa-si pupe tatal, decat sa faca baie impreuna cu el !
– pentru a intra la gradiniţa (orice gradinita!!) parintii si copii trebuie sa dea un interviu. Imi spunea o prietena ca baietelul ei a picat la un astfel de interviu (la care una din probe a fost datul pe tobogan!) si ca la gradinita la care a aplicat ea au fost cam 10 pe loc si…s-a intrat cu pile !! (asa ca, dragilor, daca cineva avea impresia ca numai in Romania exista “pile”, iaca nu e chiar asa!)

– copii care vor sa intre la un liceu bun sau la o facultate buna fac meditatii “la greu”.Ei se duc 6-8 ore la scoala “normala” si apoi se mai duc vreo 4-6 ore la scoli speciale de meditatii. Astfel, elevii in ani terminali de sc. gen. sau liceu invata cam 10-12-14 ore/zi.

– in ultimul timp a luat mare amploare un fenomen ingrijorator in scoli si licee – copii refuza sa se mai duca la scoala din cauza rautatii si cruzimii colegilor- la japonezi, sistemul “de grup” functioneaza foarte bine si la toate nivelele sociale.

Daca nu esti in stare sa te integrezi intr-un grup, esti pierdut/ exclus/ izolat complet. Au fost si cazuri de sinucidere in randul copiilor din acest motiv.

bully

Sistemul de grup functioneaza foarte bine si la mamici – prin parcuri vezi adeseori grupuri-grupuri de mamici cu odraslele lor si am inteles ca au fost adevarate drame cand unele mamici, dintr-un motiv sau altul, nu au fost admise in grupul respectiv. Odata in parc m-a intrebat si pe mine o japoneza cand mi-am facut “debutul”. “Debutul in ce ?” Am intrebat-o crezand ca n-am inteles bine. Si atunci tipa mi-a explicat ca o proaspata mamica cand se duce prima data in parc cu copilul ei, daca intalneste un grup de mamici cu bebelushi de aceeasi varsta si vrea sa intre in grupul lor e musai ca dupa ce se prezinta, sa le duca si niste mici cadouri (prajiturele, ceva) ca sa fie bine primita. Si voila! Asta se cheama debut.

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>